Немска овчарка

Немската овчарка (Немско овчарско куче) е най-известната порода кучета, синоним на вярност към стопанина и семейството. Кучетата от породата са предпочитани за охрана на държавните граници, безценни помощници на органите на реда и незаменими пазители на семейното имущество. Кучетата от тази порода са известни със своята привързаност и жертвоготовност за семейството, което се грижи за тях. Те защитават стопаните си с риск за собствения си живот, като същевременно са дисциплинирани, умни, игриви, недоверчиви към непознати хора, издръжливи на пътуване, безсъние и натоварване. Парадоксално е, че немските овчарки не нападат деца. Враждебни са предимно към непознати хора. За целите на националната сигурност немската овчарка е незаменима заради силно развитото си обоняние, посредством което намира без усилие наркотици, някои боеприпаси и пресни следи при издирване на престъпници.
Кучетата от породата са търпеливи, приспособими и излъчват самоувереност и самочувствие. Имат бърз бяг в тръс и удължена крачка без съществено поклащане на гръбната линия. Имат сангвиничен тип нервна система - силен и уравновесен, при някои - до холеричен - силен, но неуравновесен, без неуравновесеността да се отнася към сигурността на стопаните. Кучетата от породата имат характер, което особено силно ги обвързва с човешкото семейство.

Когато говорим за грижи за още малкото Ви бебче (немска овчарка) можем да ви предложим няколко добри съвета за правилното му отглеждане и развитие.
Можете да вземете бебето-овчарка след 35-40 му ден, когато то вече няма нужда от млякото на майка си. Първите няколко дни слагайте до “леглото” му пластмасова бутилка с топла вода, за да му напомня за топлината на мама. В началото му давайте редки каши от мляко, супа или бульон. Постепенно можете да прибавите към менюто ситни късчета нетлъсто месо, сварено или печено. Полезни са и обезкостената риба, черният дроб и настърганите зеленчуци - зеле, моркови и др. Малкото четириного не би одобрило студената храна, подправките, костите и престоялата вода. Храненето се извършва на равни интервали. Бебетата хапват от шест до два пъти дневно, а когато минат годинка, само по веднъж. Не ги съжалявайте, когато с влажен поглед протягат лапа към вашия обяд. За тях е вредно да ядат извън определеното им време и меню. Не бива да живеят и само от остатъците във вашите чинии, защото това ще ги позакръгли и няма да удовлетвори всички нужди на организма им. Кокалите са вкусни, но трудно смилаеми, а захарта е направо отрова. Купете на любимеца си топка и изкуствен кокал. Така ще си спестите разкъсаните пантофи и изчегъртаните мебели. Е, не е напълно сигурно…

Външен Вид на Немската овчарка

Най-често немската овчарка е жълто-кафява до светлосива - сива и/или светло-жълта, чисто сива, сива със или без петна, чисто бяла, или пък чисто черна или черна с бели косми по гърдите. Козината може да е къса, средна или дълга. Ушите трябва да са предимно изправени нагоре, освен когато кучето е уплашено или изразява подчинение. Височината на женската представителка на тази порода е 55-60 см.а на мъжкия е около 60-65см. теглото при женската е около 27 - 36кг, а при мъжния представител на тази порода е около 34 - 45кг.


Поддръжка на Външния Вид на Немската овчарка

Изискванията по поддръжка на външния вид на немската овчарка не са много внискателни, всико, което трябва да се прави е да се сресва козината им на всеки няколко дни. Това контролира падането на козината, но може да се наложи сресването да зачести, през периода на по - голямо падане. Поради факта, че козината им пада постоянно, тази порода не е много подходяща за хора, които страдат от алергии.

Здравословни проблеми и продължителност на живот

Продължителността на живот при Немската овчарка е около 12 години и може да се сблъскате с няколко здравословни проблема при отглеждането и. Такива могат да бъдат: гръбначни проблеми, подуване, HD, OCD, епилепсия, проблеми с панкреаса, проблеми с очите. Двамата родители на вашето малко бебче, трябва да притежават OFA и CERF сертификати.

История на Немската овчарка

Селекциониране на породата започва през 1895г. Нейни създатели са Артур Майер и Макс фон Щефаниц. Лесно се покорява и приспособява към обстановката, защищава стопанина си с неподкупна вярност. За пръв път тази порода е регистрирана в Ак през 1908г.

Източник: Кучета

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/498_attach_3856_normal.jpg